Fémek szennyezik a testápolókat

A minap érdekes cikkre találtam a Bors nevezetű napilapban, de mivel a hírek többsége általában eléggé bulvárjellegű és igen kétes eredetű, ezért előtte mindenképp utána akartam nézni a forrásnak. Mára ez sikerült, úgyhogy leírom röviden miket olvastam, szerintem eléggé érdemes elolvasni, illetve utána nézni.




Először is szeretném leszögezni (ez a poszt már nem lesz rövid ahogy érzem) hogy próbálok tudatosan vásárolni egyrészt, másrészt pedig minél kevesebb dologgal "mérgezni" magam. Ebből a szempontból is nagyon hasznosnak találom a krémmánia oldalát, mert ott az összetevők alapján azért ki lehet matekozni, melyik termék mennyire ártalmas. A testápolókkal pedig mindig is hadilábon álltam. Nem éreztem szükségét sosem, hogy naponta akár kétszer is kenegessem magam, lusta is vagyok, meg valahogy mindig utáltam azt az érzést a bőrömön, hogy van rajta valami. Évente kb 1 flakon testápolót ha elhasználok, azt is főleg télen, de jelenleg is van vagy 4-5 flakon a fiókban amiket kaptam, de még ki sem bontottam. Szerintem ha valaki kellően hidratálja magát belülről, akkor kívülről nem kell a bőrnek túl sok extra ápolás.

Na de térjünk a lényegre, a cikkben azt taglalják, hogy sok testápoló súlyosan mérgező anyagokat tartalmaz. És bármennyire is meglepő pont azok a márkák a legkártékonyabbak, amelyeket a legtöbbet látjuk a különböző reklámokban (szerintem már kifejtettem, hogy véleményem szerint minél többet reklámoznak valamit, annál silányabb termékről van szó). A testápolók esetében pedig ez halmozottan veszélyes, mivel az egész bőrfelületen használjuk, majd a következő tusolásig van idejük felszívódni a különböző anyagoknak.

Mik a veszélyes anyagok?
  • szintetikus bőrpuhító anyagok
  • emugálószerek
  • tartósítószerek
  • illatanyagok
A tesztet egyébként a Tudatos Vásárlók Egyesülete végeze, akiknek a honlapját ITT találjátok, ajánlom mindenki figyelmébe, aki szeret egy odafigyelni arra, mit tesz a kosarába :).

Na de lássuk az eredményeket, a tesztet úgy végezték, hogy különböző szempontok alapján pontozták a testápolókat, kaphattak - és + pontokat is. A maximális pontszám 12 pont volt (10 pontot lehetett elérni, és 2 pluszpontot). A különböző szempontokat most nem részletezem, a végén belinkelem a táblázatot, hogy megnézhessék a kíváncsiak.


1. Helyezett: Mindössze egy vizsgált termék kapott maximális pontszámot, ez a termék nem tartalmaz semmilyen kritikus összetevőt. Ez pedig nem más mint a Lavera nevezetű, és számomra egyébként teljesen ismeretlen márkájú testápoló.

Kicsit utána jártam a dolognak, itthon szerintem csak webshopból lehet rendelni a Lavera termékeket, egytől egyig natúrkozmetikumokról van szó, a fogkrémtől a dezodorig mindent lehet kapni tőlük, az áruk kicsit borsosabb egy átlag terméknél, de natúrkozmetikum függvényében szerintem abszolút elfogadható. Krémmánián is rákerestem, minden termék 4-5 csillagot kapott, szóval valószínűleg a minősége sem kifogásolható. Aki szeretne bővebben rákeresni, ITT megteheti.


2. Helyezett: A DM saját márkás Alverde testápolója, ami a 12 pontból 11-et kapott, egyedül az illatanyagok miatt kifogásolható. Mondjuk nem is igazán értem miért kell egy natúrterméket telenyomni erős parfümös illatokkal, ennek az lenne a szépsége, hogy natúr vagy semmilyen illata van, ezt mondjuk én speciel a Lushnál sem értem, hogy rosszabb napokon émelyítő ami illat onnan árad. De minden esetre az Alverde mind árban, mind helyileg könnyen elérhető, ráadásul a Krémmánián is agyon dicsérik a testvaját.



3. Helyezett: A bronzérmet három termék is megkapja, bár nem egyforma pontszámot értek el, viszont mindhárom kevés kritikus anyagot tartalmaz
a) Nivea Pure& Natural: 10 pontot kapott, ami kifogásolható, az a tartósítószerek, illetve az illatanyagok.


b) 8 pontot ért el a Lush Dream Cream
Teli van természetes anyagokkal, viszont sokat ront rajta az emugáló, illetve tartósitószer, ez esetben a parabének, ami amúgy elég sok Lush termékben megtalálható. Ja és ne feledjük ki természetesen az illatanyagokat sem. 




c) Szintén 8 ponttal teljesített Himalaya Herbals kakaóvajas intenzív hidratáló testápolója, ami pedig a szintén sok természetes anyag mellett mesterséges bőrpuhítókat tartalmaz. Így meg persze hogy"intenzíven hidratál"



4. Helyezett: Itt is 3 terméket fogok felsorolni, melyekben szinte mindegyik kifogásolható összetevő megtalálható.

a) Baba testápoló száraz bőrre (hipoallergén) Hát nekem ez nagyon elkeserítő volt, mivel a Baba termékekről azért a legtöbben arra asszociálnak, hogy ezek bőrbarát, természetes termékek, és nyugodtan használják kisebb gyerekeknél is. Ámde a valóságban a Baba csak 6 pontot kapott, tartósítószerek, emugálószerek, mesterséges bőrpuhítók és illatanyagok is megtalálhatóak benne.



b) Dove Intensive Lotion extra száraz bőrre: Hát a Dove meglepő volt számomra, mert azért a Tvből folyik, hogy mennyire bőrbarát és ph semleges és a többi és a többi, de ugyan azokat a negatív tulajdonságokat el lehet mondani, mint a Baba esetében, szintén 6 pontot ért el.


c) Neutrogena Deep Moisture: A Neutrogena is nagyon hátul végzett, szintén 6 pont, szintén ugyan azok a rossz összetevők, ráadásul szerintem drága is.



5. Helyezett: Itt most egy termék kapott helyet, és bár szintén 6 pontot ért el, de nem lehet ugyan oda sorolni, mint a többieket, mivel nehézfémekkel szennyezett Aluminum Starch Octenylsuccinate-t tartalmaz. Ez pedig nem más, mint a Garnier Skin Naturals. Komolyan nem értem hogy írhatják rá hogy naturals ilyen összetevők mellett. Egyébként a Garnier termékekkel szimpatizáltam...eddig.



6. helyezett: A sor végén végzett, a minden kritikus anyagot + nehézfémeket és Aluminum Starch Octenylsuccinate-t is tartalmazó Avonos testápoló, még pedig a Skin So Soft Intenzíven hidratáló testápoló.
 Ez őszintén szólva nem lep meg, mindig is furán álltam az Avonos testápoló/sampon/tusfürdő cuccokhoz, még akkor is, amikor tanácsadónő voltam. Egyébként egy idevágó sztori, ami alátámasztja, hogy mennyi szennyel vannak tele az avonos testápolók: Barátnőm, aki erősen fémérzékeny, (de tényleg annyira, hogy kiütéses lesz a fém bizsuktól) rendelt tőlem egy testápoló-tusfürdő-testpermet csomagot, majd elkezdte használni, és kb 1 héten belül elkezdett a bőre szó szerint kisebesedni fura alakú kiütések de inkább seb szerű dolgok kezdtek kijönni rajta a felkarja környékén, járkálta bőrgyógyászhoz, azok meg vizsgálgatták, nézték tétlenül, de mivel nem hord semmi olyat és nem érintkezik semmi olyannal, ami kiválthatná, ezért arra jutottak, hogy cserélje le a dolgokat, amivel keni magát. Abba hagyta a használatát, és tényleg elkezdtek elmúlni a kiütései. Szóval érdemes meggondolni mit kenünk magunkra, mert akár veszélyes is lehet.




A Tudatos Vásárlók Egyesülete a 4. helyezettektől már egyáltalán nem ajánlja a termékek megvételét, onnantól pedig a saját döntésünk, hogy mit választunk. A részletes táblázatot, kiegészítgve még 1-2 termékkel ITT találjátok.

Remélem hasznosnak találtátok a posztot. :)

Ti milyen testápolóra esküsztök?

This entry was posted on 2012. január 17., kedd. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

13 Responses to “Fémek szennyezik a testápolókat”

  1. Köszi a posztot, érdekesnek találtam. Én is "tudatosan" próbálok vásárolni, most épp 100% tisztaságú shea vajat fogok netről rendelni. Ja, és én is krémmánia fan vagyok :]

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy hasznosnak találtad :).Shea vajat honnan rendeltél ha szabad tudni? :)

      Törlés
  2. De jó, hogy írtál erről! Biztos ki fogom próbálni az Alverde testvajakat. Az Avonos testápolók viszont tényleg rosszak. Még a testápolótól is kiszárad a bőröm. A tusfürdőkről pedig már ne is beszéljünk...

    VálaszTörlés
  3. Nagyon klassz volt ez a bejegyzés! :) Köszönjük, hasznos nagyon! :)

    VálaszTörlés
  4. uhh....köszi a posztot nagyon hasznos volt! Évek óta használok Garnier skin naturals testápolót....nagyon elszomorít hogy egy ilyen termékre hogy írhatják rá hogy skin natural :( A másik meglepő dolog számomra az volt hogy az Alverde ilyen jó helyen végzett, biztos ki fogok próbálni pár terméket közüle.

    VálaszTörlés
  5. Tök jó bejegyzés volt! Köszi :)

    VálaszTörlés
  6. AZ én bőröm extra érzékeny szóval így télen jó hogy írtál ilyen posztot:) nekem az avonos testápolók nagyon nem jöttek be:S Szerintem egyáltalán nem hidratálnak és hamar bebüdösödnek és én is tapasztaltam amit barátnőd...és a niveákat is csak egy fokkal találtam jobbnak. De az alverdét még nem próbáltam :)

    VálaszTörlés
  7. Egyezem Adriennel, az Avonos testápolóktól még az én bőröm is kiszáradt :'D
    Én most a Garnier 7dayst használom, az nincs benne a táblázatban, de gondolom ott végez ahol a másik Garnier?
    Azt hiszem a bejegyzésed után meg fog nőni az Alverdés shea vaj kereslet a dmben :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Megnéztem neked Krémmánián a Garnier 7dayst, van benne Emugálószer, szilikon (mesterséges bőrpuhító) Van benne bőrirritáló illatanyag is, parabén (tartósítószer) is. Hát nagyjából ennyi, nehézfémmel szennyezést itt nem találtam, szóval ha pontozni kell a táblázat szerint, akkor 6-7 pontot kapna.

      Hát amúgy innentől én is az Alverde mellé teszem le a voksom :D

      Törlés
  8. Hasznos poszt volt. Tudat alatt én tuti, hogy ezért nem használok semmilyen testápolót (nem azért mert mindig elfelejtem :D) ha már muszáj akkor sheavaj vagy Tahiti olaj.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is mindig ezt mondom magamnak, meg hogy nem is kell az...:D Akkor már tőled is megkérdem: honnan szerzed be a shea vajat? :)

      Törlés
    2. Mannaszappantól :) és a szappanokat is csak ajánlani tudom.

      Törlés

Többiek