Wash me, baby! - Szappan kontra tusfürdő


Remélem  nem vagyok egyedül azzal a gondolatommal, hogy a beauty témába nem csak a különböző sminktermékeknek kell beleférnie, hanem olyan általános és alapvető dolgoknak is, mint a mindennapi tisztálkodás. Legyen az a hajmosás, a kézmosás, vagy éppen a fürdés.
A fürdés olyannyira a mindennapjaink része, hogy általában nem, vagy nagyon ritkán beszélünk róla, pedig szerves része az életünknek. És az is igaz, hogy ahány ház, annyi szokás, már ami a mindennapi higiéniai rutint illeti. Van, aki reggel, van, aki este, ki hideg vízzel, ki tűzforróval, kádban fürödve, vagy zuhanyzóban, mindenki mást preferál. Most arra kerestem a választ, melyik is tesz jót a bőrünknek.






Szappan kontra tusfürdő


Sokan, köztük én is, abban a tévhitben éltem, hogy az egyik a másik folyékony változata, csak a szappan jobban szárít, pedig ez nem igaz. A folyékony szappan (tusfürdő) és a szappan csak névileg rokonok.
Nézzük miben hasonlítanak, és hogyan működnek:
Ami közös bennük, hogy mindkettő úgynevezett tenzideket tartalmaz, (vízben jól oldódó felületaktív anyag) ami képes eltávolítani a zsíros szennyeződéseket. Nagyon sokféle tenzid létezik, és megtalálható különböző mosó és mosogatószerekben is.  A tenzidek víztaszító részükkel a zsírhoz, vízkedvelővel pedig a vízhez kapcsolódnak, így teremtenek kapcsolatot a víz és a szennyeződés közt. Ekkor úgynevezett micellák képződnek (gömböcskék) amik körbeveszik a szennyeződést, majd a vízhez kapcsolódva eltávolodnak a bőrtől.

És most lássuk az alapvető különbségeket:

A szappan LÚGOS, míg a tusfürdő SAVAS kémhatású. 

Míg a lúgos szappan lekoptatja a felső hámréteget, a tusfürdő nem. Emiatt is érzik sokan, hogy a szappan szárító hatású, viszont a felső réteg hámlasztásának az előnye, hogy a testápoló is jobban beszívódik. Ezzel szemben tusfürdő használatakor nem indul be egy mesterséges hámlasztás, ez elősegíti a szaruréteg megvastagodását is, így a bőr is nehezebben lélegzik, sokszor emiatt alakul ki például a szőrtüszőgyulladás, illetve a bőr tényleges dehidratációja, és az ekcéma is.


A szappanról:

Először római forrásokban tettek említést szappanról, a gallok és a germánok hajuk szőkítéséhez kecskezsírból és hamuból készítettek „sapoT” melyet Galenus már, mint tisztálkodószert említ. A koraközépkorban már általánossá vált a szappanhasználat, faggyú vagy más állati zsírok, valamint lúgkő felhasználásával. Az illatos, olívaolajból és fahamuból előállított pipereszappan arab találmány, ezt azonban csak a jómódúak engedhették meg. Az 1800-as években végre kialakult a modern szappangyártás, majd elterjedt a növényiolaj-alapú szappan, amely kellemesebb illatú és jobban habzik a faggyúszappannál.

A mai szappanok már jóval természetesebb anyagokból készülnek. Ezek olyan összetevőket tartalmaznak, mint a pálmaolaj, kókuszolaj vagy az olívaolaj. Az olívaolaj igen közkedvelt szappan összetevő, hiszen hozzájárul a sima habképződéshez. A kókuszolajat pedig a szappan habjának dúsítására alkalmazzák. Ezek a szappanok szépségápoló hatása bizonyított. Nyugtatnak, gyógyítanak, gyulladást csökkentenek.
A leggyakrabban használt hidratáló anyagok a következők: kakaóvaj, édesmandula-olaj, olívaolaj, avokádó-olaj, sárgabarackmag-olaj, kenderolaj, jojoba-olaj, shea vaj.



A tusfürdőkről:

Szemben a szappan ezer éves múltjával, a tusfürdők az 1980-as években terjedtek el, ám népszerűségük azóta is töretlen, eladásuk a szappanokkal szemben pedig évről-évre nő. Mellettük szól a komplettebb csomagolás (sokan higiénikusabbnak is tartják a szappannál) és a könnyebb használat, nem beszélve az illatokról, s extrákról, mint például a masszírozó gyöngyök és társaik.
A tusfürdők szintetikus mosóanyagot (tenzidet) tartalmaznak, hasonlóan a szappanhoz. A tisztítóanyag mellett általában vizet, továbbá a sűrűséget (viszkozitás), kémhatást (pH-t) szabályozó anyagokat, valamint tartósítószert, illatanyagot, színezéket tartalmaznak. Általában drágábbak és nehezebben adagolhatók, mint a kemény szappanok.



Összességében tehát elmondhatjuk, hogy bőrünk jobban jár azzal, ha szappant, vagy természetesebb tusfürdőt használunk. Persze nehéz kiválasztani a megfelelőt, mivel a piac telítve van a különböző készítményekkel.

Mi alapján válasszunk?

Könnyű lenne azt mondani, hogy a drágább jobb, viszont ez ebben az esetben sem igaz. Ne feledjük, hogy az árban a marketingköltségtől kezdve a csomagolás és szállítás áráig minden befolyásoló tényező. Inkább az összetevőkre koncentráljunk. A szappanok viszonylag kevés összetevővel rendelkeznek. Figyeljünk rá, hogy minél természetesebb összetevők legyenek benne, minél kevesebb színezék és illatanyaggal. (Nagyon sok bloggerinánál láttam már a Mannaszappan szappanjait, bevallom én is szimpatizálok vele, mert ott pontosan tudod, mi kerül bele, és ami belekerül az természetes is. Lehet nem a legolcsóbb alternatíva, de szerintem megéri kicsit odafigyelni)

Tusfürdők esetében pedig keressük az enyhébb tenzideket tartalmazókat: Sodium Cocoyl Glutamate, Sodium Lauroiyl Glutamate, Sodium Lauroyl Sacrosinate, Sodium Lauryl Sulfoacetate, Cocoglucoside, az Alkylpopylglycoside (APG, vagy cukortenzid), a Cocamidopropyl Betain, Acylglutamate, Sodium Myreth Sulfate.

Segítségül hívtam ismét jó barátom, a Tudatosvasárló.hu-t, ahol találtam is két remek összehasonlító táblázatot, amiben számos itthon kapható szappant, és még sokkal több tusfürdőt vizsgáltak összetétel, származás, csomagolás, stb szempontok alapján. (Persze a másik jó barát, a Krémmánia is segítségünkre lehet, itt én most nem vizsgálódtam külön.)

Szappanoké  ITT
Tusfürdőké ITT

A táblázatokból kiderül (ha valakinek éppen nincs kedve megnyitni), hogy a drogériák polcain szappan kategóriában ismét előkelő helyen végzett az Alverde és az Alterra (komolyan mondom, már százalékot kérek az eladásokból :D. Na jó, nem, de tény, hogy ami jó az jó.)  és a Himalaya Herbals, a sor végén pedig ismét a Baba, a Dove és a Fa kullog. Borzasztó nagy csalódás számomra egyébként, mind a Baba, mind a Dove, ezek olyan márkák, amikben nagyon sokan megbíznak.
A tusfürdők tusájában (:D) szintén az Alverde az egyik vezető márka, de ott van mellette még a Caola, a Laverra (bár ez nem drogériás márka) és a Kamill is. A sor legvégén számomra egyébként felháborítóan egy Disney-s gyerektusfürdő található, de helyett kapott ismét a Fa, a Dove, és a Camay is. A Baba ebben a versenyben egy  hátsó középmezőnyös volt, mondjuk még ez sem olyan jó eredmény, de legalább nem a legvége.

És a végére néhány tévhit:
- Minél többször fürdök, a bőröm annál tisztább lesz
Valójában minél többször koptatjuk le naponta a bőr felső rétegét, annál kevésbé lesz ellenálló, és annál szárazabb lesz.
- Naponta legalább kétszer kell fürdeni a megfelelő tisztaság érdekében
Természetesen ezt sem bizonyítja semmi, és egyéni igény kérdése, de azzal legyünk tisztában, hogy bőrtípustól függően fél-két óra, amíg a bőrünk újratermeli a természetes védőrétegét, ez idősebb korban még több idő.
- A víz önmagában kevés a tisztaság eléréséhez 
A tisztítást a sima víz is képes elvégezni (itt egy átlagos nap alatt felgyülemlett „koszra” kell gondolni, nem szélsőségekre) és elég lenne 2-3 naponta szappant/tusfürdőt használni.
- A legjobb, ha antibakteriális készítményeket használok a tökéletes tisztaság érdekében
 Az antibakteriális készítmények mindennapos használatával paradox módon pont az ellenkezőjét érhetjük el.
- A szappanok szárítanak  
Valóban érezhetjük így, de valójában csak lekoptatja a felső bőrréteget, aminek köszönhetően a testápolók könnyebben beszívódnak.
- A szappan használata nem higiénikus fürdéshez 
???. Ezt komolyan nem is érettem, pedig egy fórumon többen ezt írták a szappan elleni érvnek. Valóban nyilvános mellékhelységek mosdójában nem lenne valami higiénikus szappannal kezet mosni például, mert napi x100 ember fogná meg, de ha magunk használunk tisztálkodáshoz szappant (és nyilván nem adjuk körbe a családban, mint a békepipát) akkor miért ne lenne higiénikus?
- A kádas fürdőzés kifejezetten jót tesz a bőrnek
 A kádban ázás, főleg a forró vízben órákig ázás kifejezetten káros a bőrnek, mivel jó ideig habfürdős víz oldja le a bőr védekező rétegét. Persze nem kell túldramatizálni, nem ártunk maradandóan a bőrünknek 1-2 kádasfürdőzéssel, de tény, hogy kiszárítja a bőrt.
- Minél jobban habzik egy tusfürdő/szappan, annál jobban tisztít. 
A habzás nem természetes folyamat, különböző szintetikus szerek okozzák, amik valójában szükségtelenek. Ösztönösen összekapcsoljuk a habzást a hatékonysággal, de semmi köze a kettőnek egymáshoz.
- Minél drágább egy szappan/tusfürdő annál jobb összetevőkből készül
Mint már feljebb említettem, az árban sok minden benne van, a marketingköltségtől kezdve a szállításig és csomagolásig stb. Egyáltalán nem biztos, hogy a jobb összetevőkért fizetünk


Remélem tetszett ez a rendhagyó, és rövidnek kicsit sem mondható poszt. Örülnék, ha megosztanátok velem a tapasztalataitokat és véleményeteket a témában :).


Források: 

This entry was posted on 2012. szeptember 21., péntek and is filed under . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

11 Responses to “Wash me, baby! - Szappan kontra tusfürdő”

  1. Egy igazán jó tusfürdő semleges kémhatású.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon jó post volt! :)
    Én már igyekszem egy ideje "reklámozni" az ismerőseimnek a szappan használatát. Még régebben a kozmetikusommal beszélgettem erről, hogy jobb szappant használni mint tusfürdőt. Annyi féle remek illatú, és összetevőjű szappant lehet már kapni :)
    Én eddig a Lush Honey I Washed The Kids szappanját használtam, isteni kicsit karamellás, mézes illata van. Most pedig az Yves Rocher málnás szappanját gyötröm :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! :). Bennem az él élénken, mikor volt ilyen egészséges életre nevelés óránk még általánosban, és akkor a tanár úr mondta, hogy jobb a szappan, de még ilyen kis tinik voltunk, és tök cikinek éreztünk volna szappannal fürdeni, mikor volt mindenféle csillivilli málnás tinitusfürdő. Aztán már nem is emlékszem mikor kezdtem átállni a szappanra, de tudom, hogy mindig eszembe jut ez az előbbi emlék, mikor a szappan-tusfürdő téma van. Én most szintén egy Yves Rocheres szappant használok, a kék bogyósat (nem jut eszembe a gyümölcs neve :D) meg vagyok vele elégedve, viszont az illata nem jött be. Most zea kókuszosat szeretném megvenni, illetve az Alverde levendulását. De ez a Lush is nagyon jól hangzik, meg fogom szagolni, ha legközelebb arra járok :).

      Törlés
  3. Szeretem a szappanokat,főleg A Lush termékeket,de a kézműves termékek is nagyon jók.
    Ennek ellenére sokszor a tusfürdőhöz nyúlok,mert könnyebben kezelhető,nem ugrik ki a kezemből.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is vegyesen használom őket egyelőre, mert nem mindig tudom beépíteni a napi rutinba pl reggel a szappannal való pepecselést. De igyekszem legtöbbször időt szakítani rá, mert hálás érte a bőröm. A Lusht mivel nagyon ajánljátok, meg fogom lesni szappan ügyileg :D.

      Törlés
  4. Igényes összeállítás, gratulálok :-)
    Apró kiegészítés a téma szerelmeseinek: a szappan nemcsak tisztít, hanem fertőtlenít is.
    A természetes szappanok pedig ún. visszazsírozó hatásuk miatt nem szárítják a bőrt.
    Tisztítás és ápolás egy lépésben, természetesen, az ápoló növényi olajok felhasználásának köszönhetően.
    A kézzel készített szappanokban a habzás mértéke az összetevők féleségétől és arányától függ.
    30 % kókuszolaj alkalmazásával kiválóan habzó szappant kapok, szintetikus szerek nélkül:-)
    A ricinustól is jól habzik.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen, nagyon örülök, hogy szakértői szemmel is releváns a cikkem :).
      A kiegészítéseket pedig külön köszönöm, a hazbásos részt javítom is.

      Törlés
  5. Tetszett a bejegyzés! :) Én mostanában szappanokat használok, de hamarosan elfogynak :(, így be kell újítanom:). Valami fahéjasat,kávésat szeretnék :) . Viszont néha jól esik tusfürdővel is letusolni ezt nem tagadom! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm:). Nekem is most fog elfogyni, én egy kókuszosat és levendulásat szeretnék beújítani, de ha találsz finom csokisat/kávésat, oszd meg velem mindenképp :D. Egyébként még én is "vegyesen" fürdök egyelőre :).

      Törlés
  6. Biu, szívesen, máskor is:)

    Lányok, nem szeretnék tolakodni, de ha már szóba került:)
    Van nálam, amit kerestek...

    Csokis-kecsketejes natúr illat:
    http://angyalomszappan.blogspot.hu/2012/08/csokis-kecsketejszappan.html

    Himalaya-só-levendula illattal:
    http://angyalomszappan.blogspot.hu/2012/08/kecsketejes-himalaya-soszappan.html

    Kávés is még van 2 db, natúr illattal, erről csak fotót tudok linkelni:
    https://plus.google.com/u/0/photos/114679222298882551547/albums/5682718517109593905/5682719269503409554

    Írjatok, akár a blogra is, ha tetszik, postázok:-)

    VálaszTörlés
  7. Hello
    Ha szappant hasznalsz akkor nincs szukseg testradirozasra?

    VálaszTörlés

Többiek