Sminkbakik

Ma semmi kedvem nem volt sminkelni, a terméktesztes poszt-sorozatom meg még túl komplex ahhoz, hogy tudjam, hogyan fogom kivitelezni, úgyhogy ma egy ilyen könnyed, kicsit szórakoztató, de mindenképp oktató jellegű bejegyzéssel szolgálok nektek, kedves olvasók. 
Az interneten kutattam valami inspirációt, aztán szembe jött velem egy cikk, a 8 legáltalánosabb sminkbakival kapcsolatban. Végigolvasgattam, és akarva-akaratlanul is elmosolyodtam, mert a legtöbben magamra ismertem, a fiatalabb-kori önmagamra, amikor elkövettem magam is ezeket a hibákat. Úgy gondolom, a legtöbben így vagyunk/leszünk ezzel, de ugye mindenki a saját hibájából tanul, nincs ez másképp a sminkeléssel sem.
Akkor lássuk:

1. A "panda effektus"
Én pont ma reggel találkoztam vele a tükörben, ugyanis a barátomnál aludtam, a sminkemet pedig teljesen elfelejtettem lemosni, erre azért máskor kínosan ügyelek, még bulik után is, de akad 1-2 alkalom, amikor valahogy ki megy a fejemből, hát van ilyen na :). Viszont más lánykáknál ez nem egy lemosatlan smink terméke szokott lenni, hanem sokkal inkább a fekete szemceruzával gondosan körberajzolt szem, esetleg vízvonal, amit a nap folyamán szépen "pandássá" pislognak. Szép is a tinikor :). És ha még csak tinédzserek esnének ebbe a hibába...


2. Bőrszíntől eltérő alapozó
A leggyakoribb hiba. És nem is azért, mert a lányok nemtörődnek ezzel, vagy nem is tudom igénytelenek a helyes alapozó kiválasztásában, egyszerűen a drogériákban található neonfénynél baromira nehezen lehet kispekulálni, hogy  vajon passzolni fog-e az alapozó az arcomra, vagy sem. Mert ott nyilván nem keni fel az ember az arcára, de még ha meg is teszi, abban a fényben máshogy mutat, mintha mondjuk ki menne vele az utcára. És a másik pedig, hogy ahány ember, annyi bőrszín. A fehér bőr sem fehér, az enyém például sárgásabb, van aki inkább rózsaszínes, vannak a porcelán fehér bőrűek és még sorolhatnám. 
Nem egy egyszerű dolog megtalálni az igazit, erre igazán jó megoldás talán az lenne ha a drogériák kültériek lennének :D. Jó ez persze csak vicc volt, de ha már az ember lánya hazatér egy nem megfelelő színű alapozóval, ráadásul nem is két fillér volt, akkor már úgy van vele, hogy elhasználja, esetleg elajándékozza, de akkor megint fenn áll a veszélye, hogy egy újabb rossz színű alapozóval tér haza, ördögi kör. Ha viszont úgy döntünk, hogy elhasználjuk, akkor se mindegy, hogyan. Itt szokott a leginkább kiderülni, hogy elüt az alapozónk, mert a nők nagy része hajlamos abbahagyni az alapozást az arcélénél. Erről mindig a barátnőm jut eszembe, aki amúgy szándékosan, de legalább 3-4 árnyalattal sötétebb alapozót/púdert vett mindig, (pedig ugyanolyan fehér bőrű mint én) majd ezzel alaposan összemázolta az egész arcát, de szigorúan csak az arcát, a hófehér nyaka és mellkasa pedig csak világított a barna arc mellett. Én ebben az időben mindig Beyoncének hívtam :D. Szerencsére megfeszített lebeszéléssel sikerült őt kigyógyítani ebből a hóbortjából, mára a gyógyultak táborát erősíti :D.


3. Csomós szempillák
A lányok legtöbbje, még ha nem is sminkel aznap, azért egy szempillaspirált feldob, és ezt a praktikát magam is előszeretettel alkalmazom, főleg nyáron, amikor nincs kedvem talpig sminkben rohangálni, viszont ha már spirál, nem mindegy, hogy milyen. Akadnak olyan spirálok, amik már eredendően csomós szempillákat varázsolnak, nem jöttem még rá, hogy ez a kefe, vagy a festék, vagy a kettő keverékének az oka, de ez mindegy is, mert ha valami csomósítja a szempillámat, akkor nem használom többet. Legalább is nálam ez valahogy így megy, másoknál meg máshogy, mert rengetegszer jött már velem szemben az utcán/buliban/bárhol olyan szempár, amit abszolút elrontott a csomós szempillasor. A másik dolog amivel előidézhetjük a csomós pillákat, az az, amikor indokolatlanul elkezdjük rétegezni a spirált a szempillánkon. Ezzel egy bulihely mosdójában találkoztam, ahol egy lány már vagy az ötödik réteg spirálnál tartott/szem. Értem én, hogy hosszú pillákra vágyik minden lány, meg azt is megértem, ha nincs megelégedve azzal, amit a spirálja nyújt, de akkor nem az a megoldás, hogy halmozzuk a problémát, hanem hogy terméket váltunk, mert itt is igaz a mondás, a kevesebb néha több. 


4. Helytelenül felvitt pirosító
A pirosító manapság reneszánszát éli. Emlékszem tinédzserkoromban kifejezetten visszataszítónak találtam, és olyan szovjet öregasszony beütése volt számomra, ma viszont előszeretettel használom, rá kellett jönnöm, mennyire fel tudja dobni a legegyszerűbb sminket is. Nagyon sokan viszont nem a megfelelő helyre viszik fel, ráadásul túl sokat, ebből szokott kerekedni az, amit sokan úgy hívnak, bohócsmink, és akkor már meg is magyaráztam a kép miértjét. :D.


6. Túúúl barna
Húúú hát ez igazán hálás pont, kis hazánkban is sűrűn találkozni feketére kokszolt lányokkal-fiúkkal(!), ami már annyira természetellenes, hogy az már fáj. Viszont vannak, akik különböző okokból (legyen az egészségi, lustasági, elvi, akármi) inkább az önbarnításra szavaz. Tény, hogy egészségesebb, némelyik tartósabb, és lehetne még találni pozitívumokat, ha nagyon akarnám, de nagyon sok önbarnítóval elszalad a ló. Ide két képet is raktam, mert két gyakori hibával találkozhatunk
a) Foltosan barnított arc: mert ha még a lábunk foltos, hát egye fene, létezik hosszú nadrág is, viszont az arccal nagyon vigyázni kell, mert azt azért elég nehéz elrejteni, illetve korrigálni. 
b) Túlzott önbarnító használat: igen, nem csak a szolisokkal szaladhat el a ló, az önbarnító meg alapból is hajlamos sárgítani a bőrt, szóval ha már azt vesszük észre, hogy inkább sárgák vagyunk, mintsem barnák, akkor ideje leállni egy időre, és inkább radírozni. 


6. Rajzolt szemöldök
Nem mindenkit áld meg a sors gyönyörű, ívelt szemöldökkel (pl engem sem), és nagyon sok mód van ennek korrigálására, gondolok itt szemöldök festésre, tetoválásra, ezeket bármelyik kozmetikusnál elvégzik (a tetoválást persze nem mindenhol, de a legtöbb helyen) viszont ha nem vészes a helyzet, akkor magunk is könnyen megoldhatjuk ezt otthon, már nagyon jó kis szemöldök rajzoló készleteket lehet kapni, sablonnal is akár. Viszont számomra a mai napig indokolatlan, hogy mi vesz rá valakit arra, hogy teljesen kiszedesse a szemöldökét, majd egy ceruzával egy ferde vonal segítségével borzalmasan természetellenesre visszarajzolja. Semmilyen szempontból sem esztétikus.


7. Túlzásba vitt smink
Örök szabály, hogy vagy a szem, vagy a száj legyen hangsúlyos, de ha mindkettőt hangsúlyozni szeretnénk, könnyen átmehetünk szexiből közönségesbe. Ezzel is igen sűrűn találkozni, magam is követtem már el ezt a hibát, de tényleg inkább mennyünk kevesebbel biztosra, mint hogy közröhej tárgyává váljunk. 


8. Nem alkalomhoz illő smink
Erre hirtelen két példát is tudok mondani, a lányét, aki talpig "mékápban" jár le a sarki közértbe is, és azt a fajta lányt, aki egy jeles alkalom kedvéért sem hajlandó lemondani a szigorúan szemceruza-spirál kombóról. Továbbá ott van még, amikor állásinterjúra/felvételire megyünk, és annyira jó benyomást akarunk kelteni, hogy túlzásba visszük a dolgot. Egyik sem kifejezetten jó, és nem kelt jó benyomást az emberről, nem is azért mert mondjuk igénytelenséget sugall, csak legyünk tisztába vele, hogy milyen alkalom milyen megjelenést kíván maga után.




Na, ha még valakinek eszébe jut valamilyen tipikus sminkbaki, amit kifelejtettem azt bátran jelezzétek :D

This entry was posted on 2011. május 10., kedd and is filed under . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

2 Responses to “Sminkbakik”

  1. A 7-es nagyon vicces, az a legdurvább szerintem

    VálaszTörlés
  2. Ez hasznos bejegyzés lett. A 3. hibát rengetegen elkövetik, engem ettől kiráz a hideg...:D

    VálaszTörlés

Többiek