témNem kell megijedni, nem leszek egy gasztroblogger, mert se tehetségem, se türelmem a sütés/főzéshez, leginkább besegítek anyukámnak, vagy, ha én akarok nagyon elkészíteni valamit, akkor Ő segít be nekem, ezt egyébként ajánlanám mindenkinek, hogyha nagyon érzi magában a hajlandóságot, hogy készítsen valamit, de nincs kedve nekiállni, jó ha van vele egy barát(nő) vagy anyuka/tesó/akárki, mert ha már van kihez szólnod, meg van aki segít, sokkal hamarabb elmegy az idő.
Ennek a gasztroposztnak az apropója az, hogy ugye vasárnap már húsvét, és mi ilyenkor mint tradicionális vallásos, kertvárosi család, sütünk/főzünk, hogy utána három hétig bűntudatunk legyen a temérdek elfogyasztott finomság után :D.
Persze meg fog történni a klasszikus tojás, illetve sonka főzés is, de mivel úgy gondolom, hogy ez a legtöbb családban így van, erről nem ejtenék szót, inkább arról, hogy ezeken kívül miket készítünk még az ünnepre.
1. Tormakrém-leves
Ez lesz az első húsvét, hogy ilyesmire vetemedünk, de egy ideje nagyon leveses lett a család, anya rákapott a zöldségkrémlevesekre, és be kell, hogy valljam, én aki megrögzött konzervatív húsleves-párti vagyok, nem igazán ettem meg mást, egészen mostanáig, imádom például a répakrémlevest, a hagymalevest, sőőt még a zellerkrém levest is. Viszont, hogy mégis csak a húsvétnál maradjunk, vasárnapra tormakrém-leves lesz az előétel.
Lássuk, hogyan készül:
Hozzávalók:
1 fej hagyma
2-3 szem burgonya
fél zeller gumó
15 dkg ecetes torma
1 pohár tejföl
só
bors
kevés olaj
Elkészítés:
Aprítsuk fel a hagymát, hámozzuk meg és kockázzuk fel a krumplit és a zellert. Kevés olajon futtassuk meg, majd öntsük fel egy liter vízzel. Sózzuk, borsozzuk, és főzzük puhára. Turmixoljuk össze, majd keverjük bele a tejfölt és a tormát. Egy kevés citromlével még pikánsabbá tehetjük.
A receptet INNEN másoltam
2. Jaffa szelet
Ez a süti évek óta hódít a családban, mi ezt a "klasszikusat" szoktuk készíteni, mármint aminek narancs-ízű a tetején a máz, de gyakorlatilag akármilyen üditővel elkészíthető, csak tőlünk függ, meg kell jegyeznem, hogy egy osztálytársam nagyija csinált citromosat, narancsosat, kiwiset (azt fogalmam sincs miből, szerintem szörpből) és málnásat is, mindegyik nagyon finom volt, arra törekedjünk viszont, hogy ha készíteni szeretnénk, az interneten többféle recept is van, de akkor a legjobb, ha a legfelső réteghez nem teszünk cukrot, akkor lesz elég pikáns, ahogy az édes piskóta és túrókrém a savanykás felső réteggel párosul.
Itt van róla egy recept, mi pont ezt szoktuk csinálni ( csak mindent felszorzunk 1,5 -tel, úgy jön ki egy nagyobb tepsire való).
Hozzávalók:
6 tojás
6 tojás
6 evőkanál kristálycukor
4 kanál liszt +2 kakaó
1 sütőpor
1 dl étolaj
Ezeket összekeverjük, majd megsütjük, mint a piskótát.
Elkészítés:
Töltelék: 1 csomag túró 25 dkg , 1 RÁMA margarin, 20 dkg cukor-ezt összekeverjük és felkenjük a piskótára.
Főzünk 2 vaníliás pudingot 7 dl Mirinda üdítővel majd ha kihűlt a túrókrém tetejére kenjük. Vizes késsel elsimítjuk.
Tanácsok:
majd hűtőben lehűtjük és tálaljuk!
Ezeket összekeverjük, majd megsütjük, mint a piskótát.
Elkészítés:
Töltelék: 1 csomag túró 25 dkg , 1 RÁMA margarin, 20 dkg cukor-ezt összekeverjük és felkenjük a piskótára.
Főzünk 2 vaníliás pudingot 7 dl Mirinda üdítővel majd ha kihűlt a túrókrém tetejére kenjük. Vizes késsel elsimítjuk.
Tanácsok:
majd hűtőben lehűtjük és tálaljuk!
A receptet INNEN másoltam
3. Kekszekercs
Na ez a süti a sütni nemszerető/türelmetlen lányok álma, mivel sütni nem kell, és különösebb tehetség sem kell hozzá, bármennyire kezdő is az ember, ezzel tuti sikert arat.
Gondolom elég sokan is ismerik, az egyetlen ami megnehezítheti a dolgunkat, hogy míg anno mindenhol fellelhető volt a darált keksz, mára már alig lehet fellelni a polcokon, de ha nem találunk, akkor sincs semmi veszve, sima háztartási kekszet kell darálni, és kész is.
Pontosan azt a receptet nem találtam a neten, amit mi szoktunk csinálni, (és külön begépelni lusta vagyok) úgyhogy amiben eltér, amit mi csinálunk, azt odaírom.
Hozzávalók:
50 dkg háztartási keksz darálva
50 dkg háztartási keksz darálva
21 dkg p.cukor (mi 50 dkg körül szoktunk tenni, de igazából annyit tegyél bele, amennyitől kellően édes lesz, ez mindenkinek más-más mennyiség)
3 dkg kakaópor (ezt is érzésre szoktuk, annyit tegyél bele, ami kellően megszínezi a tésztát)
1 cs.vaníliás cukor (ezt egyáltalán nem szoktunk bele tenni)
tej tetszés szerint, hogy a massza jól álljon össze
Töltelékhez:
10 dkg vaj
l5 dkg p.cukor
1 cs.vaníliás cukor (nem tudom, mi ez a nagy vaníliáscukor mánia :D mi ebbe sem teszünk vaníliáscukrot)
10 dkg kókuszreszelék.
Elkészítés:
A darált kekszet a p.cukorral,vaníliával,kakaóporral és tejjel összedolgozzuk,majd p.cukros deszkán elnyújtjuk téglalap alakúra. A vajat a p.cukorral,vaníliával jó habosra kavarjuk,majd a kókuszreszeléket is belekavarjuk. Rákenjük ezt a krémet a daráltkekszes elnyújtott "tésztára",majd a beiglihez hasonlóan felcsavarjuk jó szorosan. Végeit és széleit jól összenyomkodjuk,hogy ne essen szét.Meghempergetjük a kész hengereket kókuszreszelékben,és fóliába csomagolva kifagyasztjuk,majd felszeleteljük. ---> ez a kifagyasztásos dolog tényleg jó ötlet, főleg ha ilyen meleg van, mint pl ma volt, mert ez a süti elég olvadékony, tehát nyári medencés-partikra abszolúte nem ajánlom :D Ajánlatos a hűtőben/spejzban tartani mindig a többit, amit nem tálalunk fel, de sokáig nem kell kerülgetni, az a tapasztalatom, hogy minden társaságban elég hamar elfogy.
Elkészítés:
A darált kekszet a p.cukorral,vaníliával,kakaóporral és tejjel összedolgozzuk,majd p.cukros deszkán elnyújtjuk téglalap alakúra. A vajat a p.cukorral,vaníliával jó habosra kavarjuk,majd a kókuszreszeléket is belekavarjuk. Rákenjük ezt a krémet a daráltkekszes elnyújtott "tésztára",majd a beiglihez hasonlóan felcsavarjuk jó szorosan. Végeit és széleit jól összenyomkodjuk,hogy ne essen szét.Meghempergetjük a kész hengereket kókuszreszelékben,és fóliába csomagolva kifagyasztjuk,majd felszeleteljük. ---> ez a kifagyasztásos dolog tényleg jó ötlet, főleg ha ilyen meleg van, mint pl ma volt, mert ez a süti elég olvadékony, tehát nyári medencés-partikra abszolúte nem ajánlom :D Ajánlatos a hűtőben/spejzban tartani mindig a többit, amit nem tálalunk fel, de sokáig nem kell kerülgetni, az a tapasztalatom, hogy minden társaságban elég hamar elfogy.
Na remélem tetszett azért ez a bejegyzés is, és netán kedvet kaptatok, ha nem is húsvétra, de egyébként a sütés/főzéshez :)